Külföldi cégek adhatnak munkát a devizahiteleseknek

Horváth Tamás (Fidesz) elmondta, hogy a lakótelep építése, illetve a település lélekszámának növekedése miatt szükséges beruházások, fejlesztések egy részét önerőből meg tudja oldani az önkormányzat, de a költségek zömét az állam finanszírozza majd.
Egyelőre az első ütem - nyolcvan ház - kivitelezésével összefüggő tennivalók körvonalazódtak: állami pénzből építik meg például az Alsópakonytól a vasútállomásig vezető hat kilométeres kerékpárutat, míg a telep ivóvízellátását Ócsa meglévő vízműve biztosítaná - magyarázta Horváth Tamás.
Hozzátette: szennyvíztisztítójuk tárolókapacitása is bírná a többletterhelést, de a tisztítóberendezések korszerűsítésre szorulnak.

A helyi általános iskolában "gond nélkül" el tudnak helyezni 60-70 beköltöző gyermeket, az óvoda azonban már most telt házzal működik, bölcsődét pedig mindenképpen építeni kell, ezt már korábban elhatározta az önkormányzat, a tervek is elkészültek --- húzta alá az alpolgármester. Ócsa EU-s forrásból finanszírozná az építkezést, de mivel az önrészre -- ami 10 százalékkal számolva körülbelül 25 millió forint lenne - sincs pénzük, kérték a Belügyminisztérium támogatását.

Az iskolásokat az alsópakonyi városrészből a központba szállító napi két buszjáratot sűríteni kell -- mondta Horváth Tamás. Az új házakba költöző középiskolások lehetőségeivel kapcsolatban azt mondta, hogy a közeli Dabason, illetve Örkényben gimnáziumi, szakközépiskolai és szakmunkásképzés is folyik, tehát vagy ezekre a településekre, vagy Budapestre kell majd utazniuk a fiataloknak.

Az MTI-nek arra a felvetésére, hogy a köztudottan munkahelyínségben szenvedő Ócsán hol helyezkedhetnek majd el a betelepülők, az alpolgármester azt mondta: "optimista a hozzáállása" ehhez a kérdéshez.

"Bízzunk benne, hogy a hamarosan tökéletes infrastruktúrával rendelkező és kedvező fekvésű Ócsára több hazai és külföldi beruházó érkezik majd, illetve hogy az állam ide irányít olyan vállalkozásokat, amelyek munkát adnak a növekvő lélekszámú településen állást keresőknek" - jelentette ki Horváth Tamás.

Az MTI információi szerint a város két jelentősebb munkahelye, a tavasszal bezárt, majd augusztus 15-én új menedzsmenttel újraindult FÉG konvektorgyártó üzem, illetve a június elején felavatott Nagév tűzihorganyzó üzem nem tud felvenni egyetlen embert sem.

A FÉG-et jelenleg működtető MPF Holding tulajdonosa, Felcsuti Zsolt azt mondta: elsősorban a régi FÉG-eseket alkalmazzák. Egyrészt azért, mert az évtizedek óta ott dolgozók tapasztalata, speciális szakértelme nem pótolható egy gyors átképzéssel, másrészt azért, mert eleve kisebb létszámmal indultak újra (az MPF Holding a felszámolás alatt álló FÉG legnagyobb hitelezője).

Az ócsai tűzihorganyzó üzemet működtető Nagév Cink Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Nagy Antal János is határozott nemmel válaszolt a devizahitelesek esetleges felvételét firtató kérdésre. Most 100 fős a létszámuk, s noha hamarosan harmadik műszakot is indítanak - 2015-re 150-en dolgoznak majd az üzemben -, az újakat a hétszeres túljelentkezésnek köszönhetően az írásos jelentkezést már beadók közül választják ki - mondta.

HR Portál